Izletniške točke

Image title


VOGAR

Vogar je zaradi hitrega dostopa priljubljena izletniška točka s prelepim pogledom na Zgornjo in Spodnjo bohinjsko dolino, jezersko kotanjo in vrhove Bohinjsko-Tolminskih gora.
Visok je 1045 m, izhodna točka za zpon na Vogar je iz Stare Fužine, do vrha pa vam vzame dobro uro. V tem času pa premagate skoraj 500 metrov višinske razlike. Zaradi precej strme poti priporočamo dobro obutev.

Na vrhu Vogarja se nahaja Kosijev dom, kjer vas poleg okrepčila čakata tudi žig in vpisna knjiga.

Zaradi ugodnih termičnih pogojev je Vogar tudi priljubljeno izhodišče za polete z jadralnim padalom.


Image title
RAZGLEDNIK PEČ
Do razglednika potrebujete od Levovega betonskega mostu v Stari Fužini približno 20 minut lagodne hoje po urejeni in dobro označeni gozdni poti, pri tem pa premagate skoraj 200 metrov višinske razlike. Na poti se vam odpre tudi razgled na Staro Fužino in Triglav.
Razglednik Peč ima 720 m nadmorske višine, izlet pa lahko podaljšate do Rudnice.

Image title
RUDNICA

Vrh Rudnice je nahaja prav v osrčju Bohinja. Razgleden hrib je dostopen skoraj iz vseh vasi Spodnje in Zgornje bohinjske doline, zato ponuja številne razglede na skoraj vse kotičke Bohinja.

Dostop na Rudnico je možen iz štirih razglednih smeri: Bohinjsko jezero, Stara Fužina, Brod in Srednja vas.

Image title
STUDOR
Studor je 1002 m visoka razgledna gora nad Bohinjskim jezerom. Vzpenja se nad slikovitimi bohinjskimi vasmi Stara Fužina, Studor in Srednja Vas. Na travnatem vrhu Studorja se vam ponudi izjemen razgled na skoraj celotno Bohinjsko jezero in Staro Fužino, na drugi strani kotline pa lahko občudujete verigo Spodnjih Bohinjskih gora, vključno z Rodico in Voglom.

Dostop je možen iz Stare Fužine, ob hudičevem mostu - smer Uskovnica.

Image title
KORITA MOSTNICE IN DOLINA VOJE
Korita Mostnice in dolina Voje so med najlepšimi in najbolj obiskanimi naravnimi znamenitostmi v Bohinju. Na poti skozi sotesko lahko občudujemo kristalno čisto vodo in drzno preoblikovane skale, uživamo v pestrem rastlinskem in živalskem svetu ter kulturni krajini, ki so jo skozi stoletja negovali tukajšnji prebivalci. Poleti nas pot vodi med kravami in njihovim zvončkljanjem do slapu, kjer se dolina Voje tudi zaključi.

Dostop in raziskovanje začnete v Stari Fužini, kjer so vse poti označene:

  • od cerkve svetega Pavla,
  • iz središča vasi mimo Zoisove graščine ali
  • od parkirišča na Vorenčkojci.
Image title

SLAP SAVICA
Slap Savica ni edini slap na svetu, ki ga lahko imenujemo dvojni slap, čeprav je zato zares očarljiv. Tudi ni edini slap “u konc sveta” in ni edini, ki prši v deželi Zlatoroga. Zagotovo pa je edinstven v drugih dvojnostih, ki so del njegove življenjske zgodbe.Njegova pot se namreč ne začne tako, da sredi strme prepadne stene Komarče izbruhne na dan in se potem elegantno v dveh krakih vrže 78 metrov navzdol v zeleno vodno kotanjo.

Image title
BOHINJSKO JEZERO

Največje naravno stalno jezero v Sloveniji (318ha). Dolgo je 4100 m, široko 1200m in globoko do 45m. Jezero, ki leži v ledeniško izoblikovani jezerski skledi premore več kot 100 milijonov kubičnih metrov vode, po stari bohinjski šali pa le za en »škaf«, če je ta zadosti velik. V jezeru živi 65 vrst alg, 8 vrst mehkužcev in 5 vrst rib. Glavni dotok je Savica, ki izvira v slapu pod steno Komarče. Voda, ki priteka še iz številnih izvirov se v jezeru obnovi trikrat letno. Gladina vode se ob močnem deževju zviša za 2 do 3 m. Jezero se poleti ogreje do 220 C, pozimi pa rado zamrzne.Image title

BOHINJ
Bohinj je kotlina, ki se razteza od Soteske do Ukanca. Na južni strani jo zapirajo bohinjske Spodnje gore, visoke do 2000 m, na severu pa Triglavsko pogorje s Triglavom (2864 m). Bohinj se deli na Spodnjo in Zgornjo dolino. V obeh dolinah je skupaj 24 vasi.
Bohinj je ena najlepših dolin v osrčju Julijskih Alp v Triglavskem narodnem parku-TNP. Visoke gore, zeleni gozdovi, lepe planine in senožeti s svojimi naravnimi lepotami, kulturno-zgodovinskimi spomeniki, prijazne vasi in naselja s hoteli, gostišči in zasebnimi sobami nudijo gostom v Bohinju prijetno počutje.
Bohinj je idealno izhodišče za krajše izlete in sprehode po urejenih poteh v dolini in za planinske in alpinistične ture. Idealne možnosti za oddih nudi Bohinj v vseh letnih časih. Dolina se pozimi spremeni v zimsko športni center s smučišči Vogel, Senožeta, Soriška planina, Pokljuka….., poleti pa najlepši biser doline, Bohinjsko jezero, vabi kopalce skupaj s Savo pa tudi kajakaše in ribiče. Dobrodošli ste v Bohinju, kjer upamo, da boste med nami preživeli nepozabne trenutke in uživali v naši ponudbi.

Image title